Eklem Ağrısı Nedir?
Eklem ağrısı; pek çok farklı sağlık sorunundan kaynaklanan, vücudun hemen her ekleminde, bazen bir eklemde bazen birkaç eklemde birden yaşanabilen, arkada yatan hastalıkların bir belirtisidir.
Eklem ağrısının en yaygın görülen nedeni artrittir. Eklem ağrısına sebep olan artritin 100'den fazla çeşidi vardır.
Eklem, iki veya daha fazla kemiğinizin uçlarının bir araya geldiği yerdir. Örneğin uyluk kemiğiniz ile leğen kemiğinizin bir araya geldiği yer kalça ekleminizdir.
Eklem ağrıları sıklıkla ellerde, ayaklarda, kalçada, dizlerde ve omurganın farklı yerlerinde yaşanır. Eklem ağrısı bazen kesintisiz bazen de geçici ağrılar olarak yaşanır. Bazı kişilerde eklem ağrısına ek olarak yanma ve zonklama da görülür. Eklem ağrısı özellikle sabah saatlerinde daha etkilidir. Gün içerisinde hareket ettikçe ağrı hafifler. Bu tip eklem ağrılarında hafif hareket ağrıya iyi gelirken fazla aktivite ağrının daha da şiddetlenmesine neden olabilir.
Eklem ağrısı tedavisi, ağrının nedenine ve şiddetine göre değişir. Bazı eklem ağrılarında evde de uygulayabileceğiniz basit tedaviler ağrıyı geçirirken bazı eklem ağrılarında cerrahi girişime ihtiyaç duyulabilir.
Eklem Ağrısı Neden Olur?
Osteoartrit, romatoid artrit, gut hastalığı, bursit, tendinit ve viral enfeksiyonlar eklem ağrısının yaygın görülen nedenleridir.
Osteoartrit
Sık görülen bir artrit çeşidi olan osteoartrit, kemikleriniz arasındaki koruyucu yapı olan kıkırdaklarınız zamanla aşındığında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Osteoartrit geliştiğinde eklemlerinizde sertlik, tutukluk ve ağrı yaşanır. Osteoartrit yavaş gelişir ve genellikle 45 yaşından sonra ortaya çıkar.
Romatoid Artrit
Romatoid artrit eklemlerinizde şişlik ve ağrıya neden olan kronik bir hastalıktır. Romatoid artritin etkisiyle genellikle parmak eklemleri ve bilekte deformasyon yaşanır ve bu bölgelerde ağrı yaşanır.
Gut Hastalığı
Gut, vücudunuzdaki asidik kristallerin ekleminizde toplanmasıyla yaşanır. Bu birikme şiddetli ağrıya ve şişmeye neden olur. Gut hastalığının bu etkileri sıklıkla ayak başparmağındaki ağrı ile kendini belli eder.
Bursit
Eklemlerin aşırı derecede zorlanmasıyla gelişen bursit; sıklıkla kalçanızda, dizinizde, dirseğinizde veya omzunuzda gelişir ve ağrıya neden olur.
Tendinit
Tendinit iltihaba neden olan bir sağlık sorunudur. Tendinitte, kemik ve kasları birbirine bağlayan tendonlarınızda iltihap gelişir. Tendinit; genellikle dirseğinizde, topuğunuzda veya omzunuzda yaşanır ve sıklıkla bu eklemlerin aşırı derecede zorlanmasından kaynaklanır. Aşırı kullanım sıklıkla buna neden olur.
Viral Enfeksiyonlar
Eklem ağrısının bir diğer nedeni de viral enfeksiyonlar, döküntü veya yüksek ateştir. Kazalar nedeniyle yaşanan kemik kırıkları ve burkulmalar da eklem ağrısı nedenleridir. Kırık kemikler veya burkulmalar gibi yaralanmalar da eklem ağrısına yol açabilir.
Eklem Ağrısı Nasıl Geçer?
Eklem ağrısının kesin bir tedavisi olmasa da ağrıyı yönetebilirsiniz. Bazı eklem ağrıları doktor önerisiyle kullanılan ağrı kesiciler, hafif seviyeli egzersizler ile geçer. Bazı eklem ağrıları doktorunuzun yazacağı, altta yatan sağlık sorununu hafifleten reçeteli ilaçlar yardımıyla veya cerrahi girişimle geçer.
Eklem Ağrısı Nasıl Geçer Sorusunun Detaylı Yanıtları:
Sıcak ve Soğuk Kompres
Ağrıdan etkilenen bölgeye günde birkaç kez, kısa süreliğine sıcak veya soğuk kompres yapılabilir. Sıcak bir küvete girmek de ağrıyı rahatlatabilir. Sıcak ve soğuk kompreslerden hangisini kullanacağınızı ve nasıl yapacağınızı doktorunuza danışabilirsiniz.
Egzersiz
Egzersiz, eklemlerinizde kaybolan gücü ve işlevi geri kazanmanıza yardımcı olabilir. Yürümek, yüzmek veya başka düşük efor harcayacağınız aerobik tarzı egzersizler eklem ağrısını gidermek için en iyi yöntemlerdir. Öte yandan yoğun bir şekilde yapıyorsanız bu da eklem ağrılarına neden olabilir. Bu kişilerin ise daha hafif bir egzersiz düzenine geçmesi eklem ağrısına iyi gelir. Esneme egzersizleri yapmak da eklem ağrılarının geçmesine yardımcı olur.
Kilo Vermek
Yüksek kilolu olmak eklemlerin üzerine düşen baskıyı artırır. Kilo vermek bu baskının hafiflemesini ve dolayısıyla eklem ağrısının hafiflemesine yardımcı olur. Kilo vermek için bir diyetisyenden yardım almanız önerilir.
İlaç Tedavisi
Doktor önerisiyle kullanılacak asetaminofen etken maddeli ilaçlar veya steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar eklem ağrısını hafifletir. Mide ülseri, böbrek hastalığı veya karaciğer hastalığı gibi sağlık sorunlarınız varsa doktorunuza bu ilaçları kullanıp kullanamayacağınızı danışmalısınız.
Topikal Merhemler
Yine doktor önerisiyle eklem bölgesinde cildinize uygulayabileceğiniz merhemler veya jeller topikal eklem ağrısının geçmesini sağlar.
Diyet Takviyeleri
Glukozamin gibi diyet takviyeleri ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Reçetesiz satılan bu tarz takviyeleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Baston Kullanımı
Ağrılı eklemlerinize daha fazla baskı oluşmaması için baston kullanabilirsiniz. Baston kullanarak eklem üzerine binen baskıyı azaltmak eklem ağrısının geçmesine yardımcı olur.
Steroid Enjeksiyonu
Eklemlerinizdeki ağrı ve şişliğin kısa süreli rahatlamasını sağlamak için doktor tavsiyesi ile ağrı ve şişliğin yaşandığı eklemlerinize enjeksiyon yoluyla steroid uygulaması yapılabilir.
Eklem Ağrısının Ameliyatla Tedavisi
Eklem ağrılarınız yukarıda sıraladığımız yöntemlerle geçmiyor veya azalmıyorsa ameliyat da bir seçenek olabilir. Eklem ağrılarında kullanılan ameliyat yöntemleri arasında artroskopi, eklem füzyonu, osteotomi ve eklem değişimi yöntemleri bulunur.
Artroskopi
Artroskopi ameliyatında ekleminizin üzerindeki dokuya iki veya üç küçük kesi yapılır. Operasyon sırasında ince, esnek, fiberoptik bir alet olan artroskop kullanılarak ekleminize girilerek zarar gören kıkırdak onarılır veya eklem içindeki veya yakınındaki kemik parçaları çıkarılır. Böylece hastanın ağrıları geçer.
Eklem Füzyonu
Eklem füzyonu, cerrahın kemiklerinizin uçlarını birbirine bağlayarak eklemi ortadan kaldırdığı bir cerrahi yöntemdir. Bu operasyon sırasında kemiklerinizi iyileşme aşamasında yerinde tutmak için plakalar, vidalar, pimler veya çubuklardan yararlanabilir. Eklem füzyonu genellikle ellerde, ayaklarda, bileklerde ve omurgada kullanılır.
Osteotomi
Osteotomi sırasında cerrah, ekleminizin hasarlı kısmındaki baskıyı azaltmak için kolunuzun veya bacağınızın uzun kemiklerini yeniden hizalar veya şekillendirir. Bu prosedür ağrıyı hafifletmeye ve ekleminizdeki hareketi yeniden sağlamaya yardımcı olur.
Eklem Değişimi
Yukarıda saydığımız cerrahi operasyonların tedaviye katkı sağlamayacağı durumlarda, eklem protezi ameliyatı tercih edilebilir. Bu ameliyat yöntemi kalça, diz ve omuz eklemleri için uygulanır. Operasyon sırasında kemiğin bazı bölümleri çıkarılır ve yerine metal ya da plastikten yapılmış yapay bir eklem konulur.
Kimler Eklem Ağrısı Açısından Risk Grubundadır?
Eklem ağrısı, aşağıdaki özelliklere sahip kişileri daha fazla etkileme eğilimindedir:
- Artrit veya diğer kronik sağlık sorunları olanlar,
- Eklemlerinde yaralanma nedenli hasarlar yaşayanlar,
- Bazı kaslarına aşırı şekilde yüklenenler,
- Depresyon, anksiyete veya stres sorunu olanlar,
- Aşırı kilolu veya obezite sorunu olanlar,
- Eklem ağrısı riski yaşa bağlı olarak da değişir. Yıllar geçtikçe eklemlerde yaşanan aşınma ve yıpranma artar. Bu nedenle özellikle 45 yaşından sonra eklem ağrıları daha sık görülür.
Eklem Ağrısı ve Şişme
Eklem ağrısının belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişir. Kıkırdak kaybı geliştiğinde eklemleriniz hareket ettikçe kemikler doğrudan birbirine sürtünür. Bunun sonucunda ise şu sorunlar yaşanır:
- Eklemlerde şişme,
- Sertleşme,
- Uyuşukluk,
- Hareket ettiğinizde tıklama, gıcırdatma veya çatlama sesleri gelmesi
- Hareket sırasında ağrı hissi,
- Ekleminizi kırma veya düzeltmede güçlük,
- Hareket kısıtlılığı.
Bu sorunları yaşıyorsanız doktorunuzdan randevu almanız önerilir.
Eklem Ağrısı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Parmak Eklem Ağrısı Neden Olur?
Parmak eklem ağrısı genellikle artrit, tendonit, bursit, travma, enfeksiyon, kireçlenme veya romatizmal hastalıklardan kaynaklanır. Tekrarlayan hareketler, zorlanma ve soğuk hava da ağrıyı tetikleyebilir.
Eklem Ağrısı ve Üşüme Neden Olur?
Eklem ağrısı ve üşüme genellikle enfeksiyonlar, grip, romatoid artrit, lupus, Lyme hastalığı, viral hastalıklar veya soğuk algınlığından kaynaklanabilir. Bağışıklık sisteminde yaşanan sorunlar da eklem ağrısı ve üşümeye neden olur.
El parmak Eklem Ağrısı Neden Olur?
El parmak eklem ağrısı, artrit, tendinit, bursit, zorlanma, travma, enfeksiyon, kireçlenme, romatizmal hastalıklar ve tekrarlayan hareketler nedeniyle olur.
Parmak Eklem Ağrısı Nasıl Geçer?
Parmak eklem ağrısını hafifletmek ya da geçirmek için dinlenme, soğuk ve sıcak kompres, doktor önerisiyle kullanılacak ilaçlar, egzersizler, fizik tedavi ve diğer tedavi yöntemleri kullanılır.